Met een batterij kan je je geproduceerde energie nog meer zelf beheren.

  • Minder impact op het prosumenten tarief (het prosumententarief wordt bepaald door het vermogen van de geplaatste omvormer , dit tarief vervangt de distributie en transportkosten omdat er elektriciteit wordt geïnjecteerd en geconsumeerd)
  • Zekerheid bij storingen of black-outs!

Voor zonnepanelen geplaatst in Vlaanderen vóór 31/12/2020 heb je de keuze tussen twee verschillende tariefstructuren:  het huidige systeem met terugdraaiende meter en prosumententarief of een systeem met gedeeltelijke compensatie en netkosten op basis van werkelijke afname (dit laatste is nieuw). Indien je weinig afname hebt van het elektriciteitsnet en je de opgewekte  energie kunt opslaan om dan te gebruiken wanneer het jou past, wordt dit  veel interessanter door het plaatsen van batterijen.

In Wallonië krijg je een gelijkaardige besparing maar pas vanaf 2025. Ook hier heb je de keuze tussen twee verschillende tariefstructuren. Ofwel een proportioneel tarief waarbij je je netkosten betaalt op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet of een  forfaitair prosumententarief op basis van het vermogen van je PV-installatie  waarbij een batterij ook voordelen biedt.

Dan is er nog Brussel. Vanaf 1 januari 2020  zal je netkosten betalen op basis van je werkelijke afname. Ook hier is het beter om energie op te slaan voor later gebruik via batterijen om ze dan  te injecteren en terug af te nemen van  het net.

Waarom een batterij installeren?

Door je opgewekte groene energie, opgeslagen op je thuisbatterij  zal je meer van je eigen geproduceerde groene energie kunnen gebruiken. Op die manier ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bovendien is het mooi meegenomen dat je extra kan besparen op je factuur.

EMSOLAR kan, na een voorstudie, bij jou een batterij installeren.